Blogroll

Thursday, May 5, 2011

Anak ke-2.

Ini adalah note yang copy sejibik dari fb, mengenai perwatakan anak ke-2. Takdelah 100% tepat, tapi ade gak la kena mengena sikit2. Oh ya, fyi, aku anak no 2 dari 5 adik beradik. Aku cuba komen sejujur mungkin la berdasarkan perwatakan aku, maybe syok sendiri pun ya jugak. Heh..;p

ANAK MANJA IBU
sebab apa2pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. apa sikit ibu!!
Ehhh....mana ade! Aku rapat je dengan both parent aku. Tapi waktu kecik, mak aku kata aku sgt close la dengan abah aku, asyik nak berkepit je, bila besar takdelah kan. I am a big girl now..ecece, perasan. Benda kalau fail exam, tersedu2 ,menangis ngadu kat mak..*sigh.

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia ajer yg betul..dlm ramai2 adik beradik dia ajer yg KETEGANG .. kemahuan dia kuat.. kalau buat sesuatu sungguh2… kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan..
Aaaa...yang ni aku tak sure. Maybe kalau parents aku sendiri aku yang kena jawap ni. Tapi yang aku pasti, sekali aku dah tawar hati tu,. memang aku akan down sampai ke mantel bumi paling dalam. Susah gile nak bangkit. 

TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak pujuk makwe / pakwe dia..
Ehem2..ni pun tak tahu sebab aku tak ade pakwe. 

BERCINTA
Tak digoyahkan anak no 2 juga …. dia kalau bercinta, sangat setia…sanggup berkorban …
Ecece...gaya dah macam juliet pulak anak no-2 ni. Ye la tu, aku rasa kalau nak berkorban pun, biarla bertempat. Pastikan pengorbanan kita tu mendatang manfaat kepada semua pihak.

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang ( kononnya ) kalau hitam2 hitamlah kalau putih …. putihlah ….degil tak boleh toleransi
Aku nak kata biru, biru la. Ape kaler hitam putih ni? haha...

HATI
No 2 ni juga nampak ajer keras…tp hati dia lembut juga….SATU lagi peel dia…dia tak boleh ditegur….kalau kita tegur dia mesti tarik muka
Erk, yang ni macam betul je. Hahaha..memang aku ni secara tak sengaja akan tarik muka kalau org kondem aku. Saye tak sengaja. Hehe. 

BERDIKARI
very independent..mmg betul..tp kalau terlebih indepent pun payah…..TP mudah bergaul..campak lah kat manapun sekejap dah dapat kawan..very take care of her brother and all stuff belonging family.( sebab terlalu ambil berat pun menyampah…semua adik2 kena control kena report kat diorang ) ..
Oh, part berdikari tu betul la, tapi part terlalu ambik berat tu macam takde je. Positif.

ARAHAN
anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan….dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata..tak boleh kerja ngan org…ramai anak no 2 ni keje sendiri
Eh, aku ok je keje bawah org. Tipu ni. Saya takde la gila kuasa ok, biasa2 je. Lagipun, nanti kalau dah jadi HO, memang berbakul2 arahan dari specialist dan MO. Mana boleh buat sesuka hati je..*tetiba emo. ;p

PEMAAF & caring
tak dinafikan no 2 ni pun pemaaf & caring…TAPI awas jgn bg diorg marah….kalau depa marah faham sajer lah
Oh, yang ini sangat lah betul. Kalau aku dah marah tu, amik masa nak maafkan org yang aku marah tu.*sigh.

PAKAIAN
Nak ajer up to date…semua nak kemas....
TIPUU!!!!aku selekeh, serabai, selemut..eh, adake selemut? Hahaha..

Sekian mengenai anak ke-2. melaporkan dari meja yang penuh bersepah dengan nota central nervous system. Daa~~

6 Orang Macho komen:

pha is said...

utk anak sulong x de kew? hehehehe

gplovers said...

haha. tak sure ade ke tak..haha. carilah. ;p

nur dhiya' aida said...

dhiya pon ank no 2 drpd 5 . haha . agak la . stuju . klo da bab degil tu memang r . (:

gplovers said...

haha..samalah kita. x)

ayu sofea said...

yehaa...wa anak no 2...Btol laa 2

ayu sofea said...

Dah Btol r tue...