Blogroll

Saturday, March 12, 2011

Buah hati saya yang bernama yuka.

Assalamualaikum.

Hello readers.

Haaa, aku pernah cerita dalam post yang lepas, pasal yuka buah hati pengarang jantung aku. Ala, hamster yang aku dapat waktu hadiah besday lepas. Kat entry ini. Yuka ni jenis winter white hamster.

Macam ni la rupa hamster aku.
Pic dari google.

Menariknya winter white hamster ni, kalau waktu musim sejuk, kereka akan bertukar kaler jadi putih, macam ni.


Ini sumber yg aku dapat melalui internet la. Tapi hamster aku stay je kaler dia. Sebab dok malaysia kan. Maybe aku kena buat experiment dengan melancong ke negara sejuk pas ni. Tengok berubah kaler atau tak.

Tak pun kalau bubuh dalam peti sejuk, boleh tak?

Hahaha..okeh, tak lawak. Nanti pihak pencinta haiwan baca statement aku, di salah ertikan pulak.

Anyway, dulu waktu dapat yuka ni, dia kecik je. Bila duduk dengan aku, dia dah makin lebar daripada tinggi. Hahaha.



Gambar ni waktu mula2 dapat yuka. Memang tak reti dok diam. Susah giler arr nak tangkap gambar dia. Ni gambar terbaek yg housemate aku dpt tangkap.

Aku rasa dah hampir 2 bulan kot yuka ni dok dengan aku. Dah masak dengan perangai aku macam mana. Tiap2 hari sembang dengan dia. Rasa macam kitaorang macam sahabat baik pulak.*over



Masa ni yuka agak kurus lagi.



Ni la tempat cage yuka. Tepi tu kulen dengan momoko. Belakang tu meja belajar aku.

Yuka ni ape yang aku makan, mesti dia mintak. Dia akan gigit2 cage kalau tak dapat perhatian dari kitaorang.


Yang belah kiri tu bebola kot namanya. Selalunya aku tak pakai handle, biar je yuka bergolek2 sekitar bilik atau rumah.



Yuka juga sering beri idea kat aku untuk berblogging. Ecece, penipu gila. Takdelah. pic ni just snap je. ;p



Yuka sekarang.


Ni gambar terbaru yuka. Tengah makan. Sebab tu dia dok diam dan dapat bergambar dengan bergayanya.




Kalau aku tension, aku akan gi cage dia dan buat macam berikut.

Err...sebelum tu, korang tak yah bukak sound pun tak pe kot. Sebenarnya aku recommend kan korang tutup terus sound dia. Ngee.. nanti korang nightmare dengar suara aku. Serius.



Kan dah nightmare. Suara aku sebenarnya macho, tapi aku pun tak paham kenapa dalam video ni sounds like that. demm.

Seronok tau ade pet ni. Sebab macam terapi bila kita tension. Terutama aku yang memanjang je kena ngadap note. Boleh mengurangkan stress.

So, bila lagi korang nak bela pet?*wink2. Dah macam promote ape je aku ni. lol

p/s---> aku nak tambah bela guinea pig pulak la. ;p

6 Orang Macho komen:

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

sgt kecil dan comeii

semoga ianya panjang umur dan bertambah zurait

ahaks!

aCap

adieyb said...

comel :)

mardhiah ismail (: said...

alololooo comellnyerrrr :)

Anonymous said...

comel..:)

BLADE EDGE said...

saya suka hamster warna coklat...

SYAFIQ TENGKU said...

alala comelll ;)