Blogroll

Friday, December 31, 2010

Pelat yang tak comel, ditambah english yang berterabur..PERFECT!!!

Ahah, masa kecik2 dulu, aku selalu buat perkataan sendiri. Yelah, dunia aku, kanak2 tak cukup umur lagi. Perkataan yang aku selalu tukar(yang aku ingat la) ketiak=tekiak..Huh, masa tu comel kot kalau pelat..

Bila dah besar sikit, masuk sekolah menengah, aku ingat waktu presentation sejarah aku tersalah sebut tokyo. Aku pronounce dengan jelas dan amat yakin tokyo sebagai TOK-YO, bukan tokio seperti kebanyakkan manusia lain...waaa, aku digelakkan sepanjang sesi presentation tersebut oleh classmate aku. Cikgu sejarah aku waktu tu pun tumpang sekaki..tak patut sungguh.

Maybe diorang bayangkan atuk tua tengah bermain yoyo..phew..

Sekarang, walaupun dah masuk universiti, aku masih jugak tersalah sebut. Kebanyakkan words english la. Correct pernah aku pronounce sebagai korek, cotton sebagai keten, dan banyak lagi la. Aku tak bangga, tapi bernasib baik orang sekeliling aku banyak bantu aku membetulkan sebutan aku. Tapi bayarannya adalah menerima ketawa berdekah diorang dengan penuh ikhlas.

Hahaha..secara jujurnya english aku tak bagus, walaupun aku amik medic. Malu nak mengaku sebenarnya.. Tengoklah beberapa ayat english aku dalam blog nih, grammar pun berterabur. Aku waktu kecik2 dulu ada englishphobia. Serius, dari tahun 1 aku asyik dapat cikgu english yang garang, jadinya aku cukup anti subjek yang satu ni masa sekolah rendah dulu, cukup cukup benci. Agaknya kalau ade persatuan KAMI BENCI SUBJEK ENGLISH kat sekolah, aku boleh jadi presiden yang berwibawa waktu tu.

Hasilnya?? korang boleh tengok result UPSR aku, 4A 1 C.. Hah, C tu english lah..sob sob.

Tapi bila dah masuk sekolah menengah, nasib baik aku dapat kesedaran, ok la sikit english aku. Meningkat la sikit markah ujian bulanan. Tapi PMR aku still dapat B dan SPM B3 untuk subjek berkenaaan.

Jadi adik2 sekalian yang pernah jadi macam aku, ambil iktibar okeh. Benci sesuatu subjek akan merugikan kita. Tak de guna pun.


************


Eh, aku perasan ada blog unfollow aku la..nak terasa tak, terasa tak nak? terasa tak?

hahaha...takdelah, suka hati korang la. Aku tau blog aku tak best...

Okeh, kesimpulannya aku dah tahu apa azam tahun baru aku. Nak mantapkan sebutan english aku, Ayuh confident!!!

Senyum lebar2..xD

2 Orang Macho komen:

Qamarul said...

blog saye pun ade org unfollow.. kcewa tul..

Fatihah said...

sama ke??
huhu..sedih kan..takpe2 maybe banyak lagi yang kita kena baiki.
mana leh paksa orang baca blog kita kan?
x)
yang penting kita ikhlas, dan ape yang kita tulis tu dari hati..walau merapu macam mana pun..huhu..
senyum ok..